Monday, January 17, 2011

alahai..macam mana ni?



Assalamualaikum..
Ya Allah Ya Rahman..hari ni..bangun pagi rasa lain macam je..ntah kenapalah agaknya?
nak kata sakit..?sehat walafiat je..
hati rasa cam ada something wrong?
what happened to me?oh no!
agaknya banyak sangat aku buat jahat kot?dosa dah ber 'bakul-bakul' aku kumpul hari2..
aduhh!
xcely..dah lama aku berhajat..nak pakai balik tudung bulat + labuh..
yg dulunya pernah aku tinggalkan..
dah sekian lama..
tapi aku takut..apa orang sekeliling aku akan cakap??
msti diorang judge aku mcm2..and family aku?trimakahh?
untuk merungkai 1 jawapan,maka hari ni aku buat 1 'experiment'

Title: tudung labuh vs tudung biasa..

Tujuan: survey penerimaan bebudak kelas kalo aku pakai tudung bidang 60..

Hasil kajian:

1) haa..pagi2 tunggu bas pn dah ade orang tegur..cakap x cam aku..biasanya aku pakai tudung bawal..adakah hanya kerana tudung?dah x cam aku ni sape?pelik tol kan diorang..

2) situasi ke 2..Dalam kelas,si A pulak tanya.."eh, zati..cantik tudung kau?beli kat mana?kat karnival ek?aku nak jugaklah..lawa.."dengan senyuman yang x dapat dikenalpasti..so, i'm not sure dia nk puji ke perli..Ohh,watever..

3)xkurang jugak ada yang pandang dan senyum..dan ada yang tengok n wat biasa2 je..yang ni aku suka..wat bodoh jela kan?ke pelik sgt aku pakai tudung bidang 60?? mentang2 aku nie kecik..apaa?ingat tenggelam ke kalo pakai tudung besar??sungguh aku x faham..

conclusion: orang kalo kita wat baik pn mengata, wat jahat pn mengata..pendek kata,diorang jelaa yg betul..tapi x bermakna aku ni pakai tudung besar, aku ni perfect..tapi at least..aku cuba..sebagai [ langkah pertama motivasi diri kearah menjadi yang lebih baik] ..sokong aku takk?



**moga aku istiqamah..insyaAllah suatu hari nanti, aku pakai tudung labuh..aku teringin sgt..tolong doakan aku kengkawan sume..ameen..

::miss seniora::

12 comments:

  1. bgus la kalo mu da btol2 istiqamah..
    aku pn meme tringin nak paka gitu..tp xsapa seru lg..insyllh..suatu hari nnti..

    ReplyDelete
  2. meh la join aku..
    aku sero meme nk paka..x haula..aku pn xtau..
    tibo2 jah pagi td sero gitu..

    ReplyDelete
  3. alhamdulliah...moga adik berjaya atas usaha adik tu..insyallah akak jua ingin berubah satu hari nti...mudahan terbuka pintu hati ini..amin.....

    ReplyDelete
  4. thanks kak ayu..doakan ye..hehe :)

    ReplyDelete
  5. teruskan niat yg baik, abaikan pndgan dan penilaian orng lain.. insyaALLAH , ALLAH lbh tahu akn dri kta..so, semoga istiqamah.. jdkn perubahan ni sbgai 1 lngkah untk mnjdi murabbi yg baik..ameen..^_^

    ReplyDelete
  6. teruskan usaha..moga Allah tetapkan hati anda~

    ReplyDelete
    Replies
    1. syukran jazilan anonymous..may Allah bless us..amin..

      Delete
  7. i will always support u.... memg susah nk pakai mcm tu...berat sebab org akan expect kta pndai semuanya hukum agama..bila buat slh sikit akan kena btubi2... tapi Allah ada,n Dia Maha Mengetahui tujuan sbnr dan tahap diri kita...dont be sad/stress if others judge u...juz smile n said.."aku kenal diri aku.. ko pehal?? nak jgk ke?? " haha... *gurau je.. :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. nice comment ciput kiut..tq for supporting me..n now, i'm proud be muslimah.. n now sy dah wearing tdung labuh..alhamdulillah..hidayah itu milik Allah..dan bila hidayah itu sampai pada kita..maka sambutlah!! syukran..

      Delete

 

Template by BloggerCandy.com