Monday, September 02, 2013

Travelog seorang aku


Assalamualaikum wbt
In the name of Allah the most Gracious and most merciful.
Selawat dan salam ke atas junjungan besar nabi Muhammad s.a.w

Hari ini dah isnin, bermakna dah start mengajar balik untuk minggu ni..OMG..rasa macam tak sanggup nak teruskan baki beberapa minggu lagi praktikum.
Last week adalah minggu aku tersangat-sangatlah tension entah ape2..(*sila cek balik hubungan kita dengan DIA)

Dan disebabkan itu, aku plan melarikan diri ke shah alam.
Kononnya nak cari ‘sesuatu’ yang aku tak dapat kat tapah ni.

Perjalanan berliku selama 1 jam 35minit aku naik moto dari tapah ke tg malim dalam keadaan panas terik (macam tak serik2 ja naik motor)..

bila fikir balik, macam tak percaya aku boleh pergi sejauh tu. nak dkat 80 km naik moto.

fuhh..gigih sgt.

aku pun kurang pasti kenapa aku boleh buat keputusan macam tu.Tak penah lagi pergi jauh2 ngan moto.

Sampai Tanjung malim tercinta, alhamdulillah.entah kenapa aku rasa macam aura tg malim tu buat aku excited.tengok bangunan UPSI buat aku feeling sayu sgt2..aku rindu bumi murobbi rupanya.aku rindu pengisian.aku rindu member2..aku rindu adik-beradik sebulatan gembira aku rindu adik-beradik jmk..

Serius.rindu!

Perjalanan diteruskan lagi ke s.alam . Kononnya nak menenangkan fikiran. Aku meninggalkan semua buku2 student, PBS,MODUL TIMSS & PISA (sape mengajar math sains tingkatan 1 & 2 mesti tahu),RPH segala bagainya di rumah..nak tinggal semua2 yang berkaitan dengan praktikum.

Naik ktm jam 5 petang sorang2.Tiba2 ada sorang Indian tengok pelik kat aku.. suspicious.bikin gua suspen ja.
Aku pun melelapkan mata pura2 tidur. Haha, serius x leh tdo. Sbbnya tiba2 je Indian tadi parking eloook je duduk depan aku.

Transit kat rawang, tren delay pulak.alahai, sempat tak ni aku nak sampai shah alam before hari gelap ni..dahlah sorang sorang.
Oh.memang tawakal pada Allah je mampu.

Tiba kat KL sentral, dah azan maghrib, berbuka kat dalam perjalanan la jawabnya.Nasib bawak makanan, blueberry cheese tart dan air kosong  selamat mendarat diperutku.alhamdulillah.

Perjalanan diteruskan lagi sehinggalah selamat sampai kedestinasi yang dituju. Shah Alam..aku datang menjengukmu!

Detik 31 ogos yang dinantikan. Semangat nak sambut merdeka..kami pergi jalan2 kat karnival depan iCity..
Ada ceramah tentang syiah yang menarik perhatian. Tapi sempat dengar sekejap ja..orang terlalu ramai dan suasana kedai2 makan yang bising membuatkan kami berjalan jalan amek angin sekitar iCity.
Sebenarnya aku nak buat pengakuan. Hati aku tak tenang seperti yang aku harapkan.Iyalah..mungkin salah niat dan salah cara.

First2 melangkahkan kaki ke pintu masuk iCity dah dapat tontonan free orang bergaduh. Takut kot, bergaduh cam dalam filem2 Mat rempit. 
Semua bertumbuk-tumbuk keluarkan tali pinggang bagai, yang tak tahannya siap bawak bendera Sabah lagi depa2 ni semua. Adoi. Spoil betol. Apalagi, kami lari lah jauh2 sebab takut mereka keluarkan senjata api. Bikin gua lagi stress.

Takde sivik punya orang, buat kekacauan tempat awam.aishh

Aku pun balik lah rumah kakak dengan hampanya.
**Then sempat lagi koreksi diri..macam salah je apa yang aku buat ni..salahke aku datang sini ea?

Esoknya, aku ikut kakak gathering kat Air Terjun Ulu yam ngan officemate dia.




excited dah dapat main air terjun. Tapi mood excited jatuh merudum bedebukk bila time balik jalan jem tahap jem nenas jem straberry semua ada. kereta mulalah bau hangit2 sebab kaki duk main tekan c lutch pedal n brek je..

Huhu *sekali lagi koreksi diri, betulke apa yang aku buat nih?

Hari ahad aku balik kembali ke tg malim. Singgah di seri harmoni jap. Jumpa adik tersayang. Nadh Fadzil..


 makan2, borak2..


sebelum balik sempat lagi budak comel tu bagi ole2. Thanx dear. Really appreciate dat. 




sebelum balik, nadh sempat berpesan," hati2 kak, jangan lupe baca doa"
Allah..Bertuah berpeluang jumpa adik.. I'll miss u.

P khar sekejap..tengok pendaftaran adik2 degree yang baru.Ramai jugak diorang.
Then, jodoh pulak bertemu dengan member2 yg sgt dirindui..owh, eksaited bukan kepalang. Jumpa Husnil khatimah, ‘Atiqah zamri dan Kak lai..geng MPP sentiasa bersatu..haha, terubat rindu seketika..



Kami bertukar-tukar cerita. sempat lagi Husnil berkongsi ayat.
"Kalau kita buat sesuatu sebab manusia, manusialah yang kita dapat..."

Lepas zuhur, baru bercadang nak teruskan perjalanan yang masih panjang ke tapah, tiba2 hujan rahmat turun dengan Lebatnya membasahi bumi KHAR..tunggulah juga hujan reda sebab aku hanya membawa kenderaan yang tidak berbumbung

3.30 petang.masih juga lebat. Lalu dengan nekadnya aku gagahkan jua kaki menaiki motor dalam keadaan hujan..kira bawak motor cum mandi hujanlah kan?


1jam 45 minit aku bawak motor dalam keadaan hujan lebat dari tg malim ke tapah. Basah kuyup satu badan. Dengan menggigil seluruh badan akibat sejuk yang terlampau,sampai juga rumah sewa dengan izinnya..Alhamdulillah.

Berakhir sudah travelog perjalanan aku selama 2 hari mengharungi pelbagai-bagai yang aku tak boleh nak lupakan.. and I'm very grateful for everything that has happened. Allah oweys give the chance..OSEM!
huhu



4 comments:

  1. Mengenangkan berada di cafe yg ramai calon2 mertua ku... tahan je nk jerit masa terserempak kat cafe tu.... :D
    excited habis.... rindu2..~`

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang exsaited habis..rasa cam tak jumpa dah setahun..kiki

      Delete
  2. ko memang suka buat perangai gila macam aku..haha..

    zati, take care..

    love you lillah. :')

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan gila luq..gila gila..hehe..
      luv u too sis~

      Delete

 

Template by BloggerCandy.com