Wednesday, May 18, 2011

susahnya mendidik hati..



Salam buat semua..
Ya Allah ya Rabbi..Lama tak bermuhasahah diri..
Astaghfirullahal’azim..
YaAllah..
Jangan jauhkan kami dari MU..
Jangan biarkan kami hanyut dan jatuh kedalam kemurkaanMu..
Peliharalah hati kami..
Peliharalah iman kami..
Dan tetapkanlah hati-hati ini agar terus berzikir memuji dan mengingati MU..

Hari ini..aku sedar sesuatu..semakin hari aku semakin alpa..semakin lupa..terlalu leka dengan keseronokan dunia..aku malu pada Mu ya Allah..hari ini aku semakin lupa..sering berhilai tawa..riang gembira..dunia semata-mata..
Ya Allah..susahnya ingin mendidik hati..istiqamahkanlah hati ini agar terus mengingati dan mencintaiMU dan KekasihMu ya Allah..kepada mu kumohon..:

“YA Allah yang membolak-balikkan hati, tetapkanlah hatiku atas agamaMu, tetapkanlah hatiku atas ketaatan kepadaMU”

Didiklah hatimu wahai Izzati..jangan biarkan hatimu lalai dan mati..Ingatlah sabda Rasulullah SAW yang bermaksud..

“sesungguhnya hati itu boleh berkarat sepertimana berkaratnya besi...”

Apabila sahabat-sahabat bertanya kepada Rasulullah SAW apakah yang boleh membersihkan hati..maka baginda menjawab..
"membaca Alquran dan mengingati mati.."  

Rasanya masih belum terlambat untuk aku mendidik hati..teringat kata-kata saudara Hilal Asyraf dalam bukunya ‘Tuhan tidak lupakan kita’.. “Hati anda masih lagi belum mati jika anda masih ada rasa untuk menjaganya...”
wallahu'alam..

p/s: sama-sama muhasahah diri..andai aku lalai..mohon sahabat2 saling mengingatkan dan menegur diriku..


11 comments:

  1. ameenn..
    samesamelah kita ya..
    :')

    ReplyDelete
  2. memang susah nak setting ati ni... banyak yang corner aje

    ReplyDelete
  3. insyaAllah dik..didiklah hatimu..suburkan jiwamu dengan zirullah..masih belum terlambat.. :)

    ReplyDelete
  4. terima kasih n same2 la kita ingat memperingati satu sama lain

    ReplyDelete
  5. >>cemomoi: mmg tula hakikatnya..
    >>anonymous : insyaAllah kak..sdg berusaha memurnikan balik hati ni..

    >>shamim : ye..sama2la kite..

    ReplyDelete
  6. Salam. singgah sini ye~ Nice blog :)
    Sudi2 la visit me @ frommetoyou eh..arigatou..(^____^)

    ReplyDelete
  7. wah lagu . OST im not single :) .singgah*

    ReplyDelete
  8. datang lagi muhasabah diri di sini...

    ReplyDelete
  9. @frommetoyou..tq..sama2 muhasabah :)
    @jer : jan dgr lgu je tau..hehe..

    ReplyDelete

 

Template by BloggerCandy.com