Sunday, February 06, 2011

hari ini..

Assalamualaikum wbt..
sekarang masih belum reda dengan berita tentang rusuhan yang berlaku di Mesir..Bantahan besar-besaran telah diadakan bagi menumbangkan pemerintahan tiga dekad Presiden Hosni Mubarak.
Rata-rata, rakyat memprotes kadar pengangguran dan kemiskinan yang melambung di Mesir selain berleluasanya rasuah.
Dalam usaha menyekat kebangkitan rakyat, pemerintah menggunakan pelbagai taktik termasuk kekerasan. Malah, perkhidmatan telefon bimbit dan Internet turut disekat. Namun, semua itu gagal membendung kemaraan rakyat..Kita semua masih menanti berita selanjutnya dikaca -kaca televisyen, radio dan newspaper setiap hari.. Seniora turut merasakan keperitan penduduk di sana dan juga nasib pelajar-pelajar Malaysia yang belajar di sana. Apa-apapun, alhamdulillah Kerajaan telah berusaha sedaya upaya untuk membawa pulang pelajar-pelajar Malaysia ke tanah air.. 
Sama-sama kita baca berita hari ini..ribuan penunjuk perasaan


KAHERAH 6 Feb — Operasi memindah keluar semua rakyat Malaysia terutamanya pelajar dari Mesir untuk ditempatkan di pusat transit di Jeddah dijangka berakhir hari ini.
Pengarah Majlis Keselamatan Negara (MKN), Datuk Mohamed Tajudeen Abdul Wahab berkata pihaknya sedang berusaha membawa keluar kira-kira 9,000 pelajar yang secara sukarela mahu kembali ke tanah air.
Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan Wisma Putra akan berusaha menyelesaikan pemindahan pelajar menjelang tengah hari esok, katanya kepada pemberita Malaysia di sini semalam.
Bagaimanapun, katanya kelewatan mungkin berlaku jika pemindahan itu mengalami masalah birokrasi, cuaca buruk dan kebenaran berlepas yang lewat diberikan oleh pihak berkuasa lapangan terbang di mana pesawat Hercules C-130 Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM), Malaysia Airlines (MAS) dan AirAsia beroperasi. — Bernama


KAHERAH 6 Feb. - Hosni Mubarak meletakkan jawatan sebagai pemimpin tertinggi parti pemerintah, Parti Demokratik Kebangsaan Mesir, hari ini.
Pengumuman Presiden Mesir itu menyusul selepas setiausaha agung parti itu, Hossam Badrawi dan anaknya, Gamal Mubarak yang juga salah seorang pemimpin tertinggi parti itu mengumumkan meletakkan jawatan. - REUTERS

berita: utusan online

Sama-sama lah kita berdoa semoga semuanya dalam keadaan selamat.amin..


2 comments:

  1. wslm...kunjungan balas..dh slmt smpi malaysia ke?...mg slmt slu

    ReplyDelete
  2. sy mmg di malaysia..cuma mndoakan sahabt2 yg ramai stdy kat sana..thanks menusuk hati..sama2 doakan..

    ReplyDelete

 

Template by BloggerCandy.com